Koffie is een natuurproduct, wat bij extreem weer?

Wim Rosseau

Koffie is een natuurproduct, als groene boon een harde kern, als geroosterde boon zeer poreus. Geroosterde koffie onbeschermd in de ijskast leggen zal ervoor zorgen dat de geur van dat wat ook in de ijskast ligt, opgenomen wordt door de bonen. Daarom wordt er gewerkt met afgesloten (her)verpakking.

Leg bonen in een vochtige omgeving, ze zullen vocht opnemen. In een droge omgeving, vocht afgeven. Deze afhankelijkheid geeft een verschil in samenstelling van de boon.

Temperatuurverschillen hebben steevast een invloed op de smaak. Laat uw koffie afkoelen en proef elke minuut. Goedkope koffie zal bitterder en bitterder beginnen proeven, kwaliteitskoffie niet, maar de smaak wordt wel anders.

Koffie bevat oliën. Dat kan je best zien bij te harde gebrande koffie: die geeft een oliefilm af – meestal dan op heel dionkere, zoniet zwarte gebrande bonen.

Deze oliën bevatten heel wat smaakcomponenten van de koffie. Ze binden zich echter ook met zuurstof. Hoe langer geroosterde koffie blootgesteld is aan zuurstof, hoe meer smaken er verdwijnen. Daarom gebruikt ROSS Coffee hersluitbare zakjes met een pne-way filter. Deze filter zorgt ervoor dat de vrijgekomen gassen na het roostingsproces weg kunnen uit het zakje, maar het filterje vermijdt dat de zuurstof in het zakje kan, waardoor bij goed gebruik van het zakje: telkens direct afsluiten na het gebruik, de smaken zo goed als mogelijk in de koffie blijven.

 

Omwille van al die variabelen, zal een professionele barista elke dag de koffie proeven, en opnieuw alle parameters afstellen om hetzelfde smaakprofiel te bekomen..Zeker in extreme koude of warmte, vochtige of droge omstandigheden is het van belang om hier aan te denken als uw koffie plots anders proeft.

Read more →