Wie al eens beste koffie van ROSS Specialty Coffee Roastery (kortweg ROSS Coffee) in huis haalde, stootte vast al op de termen Mercator of Reynaert. Wat betekenen die nu precies, en wat maakt ze zo boeiend?
Wat is een blend?
Een koffieblend is een wisselend verhaal in één pakje — een doordachte mix van verschillende Arabica-bonen, bij ROSS alleen Specialty koffiebonen, die samen een herkenbaar en evenwichtig smaakprofiel vormen. Zo kan “100% Arabica” op de verpakking staan, maar toch een blend zijn van Arabica’s uit diverse streken.
Dat is net waar Mercator en Reynaert voor staan bij ROSS Coffee:
-
Mercator is zacht en gebalanceerd, toegankelijk én met subtiele aroma’s.
-
Reynaert biedt fruitige toetsen, een rijke chocoladesmaak en een volle body voor wie van iets intensere beleving houdt
Waarom blenden we?
Een blend zorgt voor steeds dezelfde smaak, kop na kop. Dat is nodig, want single origin kan per oogst of regio variëren. Elk kopje moet vertrouwd smaken, dat leer je bij ROSS.
Daarnaast laat een blend toe om de beste kwaliteiten van verschillende bonen te combineren: een beetje fruitigheid hier, een nootje daar, en wat body van verder weg — dat maakt de smaak rijker en completer.
Hoe drink je een blend van ROSS Coffee?
Blends zijn overduidelijk veelzijdig:
-
Ze blijven krachtig, zelfs met melk — ideaal voor espresso tot latte.
-
Reken op een 15–25% langere extractie dan bij single origin (dus: meer smaken in je kop).
-
Mijn tip voor de beste smaakervaring: gebruik een filtermethode (zoals een V60 of Chemex), en reken op ongeveer 27–30 g gemalen koffie per 350 ml water — net iets hoger dan bij single origin (22–24 g)
Waar koop je jouw blend?
ROSS Coffee heeft geen vollopende caféketen, maar een gezellige winkel in Kruibeke:
-
Open: woensdagochtend en zaterdagochtend — telkens van 9u00 tot 12u30
-
Óf op afspraak via telefoon: 0477 340 884
-
Liever online bestellen? Geen probleem: je ontvangt je blend vlot thuis, mét gratis verzending vanaf €75 (België & Nederland)