Wist je dat…
de maaldikte, het water, de temperatuur en het toestel waarmee je je kopje koffie maakt de smaak ervan bepalen?
Hieronder verzamelden we de meest populaire zetmethoden.
Een trage, snelle, zachte of sterke kop koffie? Jij kiest.
Stressvrij koffiezetten: gebruik een filter
Wat heb je nodig?
30 gram middelgrof gemalen koffie per halve liter water
koffiefilter
koffiekan
filterhouder
gefilterd kokend water
    Hoe maak je écht lekkere filterkoffie?
    maak de papieren filter nat. Vermijd zo dat je koffie naar papier smaakt
    spoel de filterhouder en koffiekan met warm water
    plaats de filter in de filterhouder en zet hem op de koffiekan
    schep de gemalen koffie in de filter
    schenk en beetje kokend water op de koffie. Zo kan hij bloemen. Water tussen de 85 en 94° is ideaal
    geef de koffie 30 seconden tijd om alle aroma’s vrij te geven
    giet de rest van het water erbij en laat volledig doorlopen
    Klaar! Geniet van je kop heerlijke filterkoffie.
     
    Traditioneel: het elektrisch koffiezetapparaat
    Wat heb je nodig?
    30 gram middelgrof gemalen koffie per halve liter water
    gefilterd water
    koffiefilter
    elektrische koffiezet
      Hoe maak je écht lekkere koffie met de elektrische koffiezet?
      filter het water
      vul het koffiezetapparaat met het koude gefilterde water
      maak de papieren filter nat. Vermijd zo dat je koffie naar papier smaakt
      plaats de filter in de filterhouder
      schep de gemalen koffie in de filter
      zet het toestel aan
      laat de koffie volledig doorlopen
       Klaar! Geniet van je kop heerlijke koffie.
       
      Koffie met een heerlijke textuur: kies voor de cafetière of klassieke pers
       
      Wat heb je nodig?
      30 gram middelgrof gemalen koffie per halve liter water
      gefilterd kokend water
      cafetière
      lepel
        Hoe maak je lekkere koffie met de cafetière?
        spoel cafetière met warm water
        schep de koffie erin
        giet het kokende water op de koffie. Water tussen de 85 en 94° is ideaal
        roer de koffie door met een lepel
        laat de koffie 4 minuten trekken. Roer het oppervlak door met een lepel en schep drijvende deeltjes of schuim weg
        zet de filter op de cafetière. Druk hem voorzichtig omlaag tot alle koffie onderaan zit.
        laat de koffie enkele minuten rusten voor je hem uitschenkt
        Klaar! Geniet van je kop heerlijke koffie.
        Opmerking
        Voel je veel weerstand als je de filter naar beneden drukt? Dan heb je te veel koffie gebruikt, is hij te fijn gemalen of heeft je koffie niet lang genoeg getrokken.
         
        Snel en sterk? Dat kan met de aeropress
        Wat heb je nodig?
        30 gram middelgrof gemalen koffie per halve liter water
        gefilterd kokend water
        lepel
        filter
        aeropress
            Hoe maak je lekkere koffie met de aeropress?
            spoel de aeropress, de filter en de koffiekan met warm water
            filter en kook het water voor de koffie
            schep de koffie in de aeropress en plaats hem boven een koffiekan
            giet een beetje water op de koffie. Water tussen de 85 en 94° is ideaal
            laat de koffie 30 tot 60 seconden rusten. Zo kan hij bloemen en komen alle aroma’s vrij
            schenk de rest van het water in de aeropress. Plaats het deksel erop en druk de cilinder langzaam naar beneden. Stop ongeveer 2 centimeter voor de bodem, anders komt er maalsel in je koffie
            schenk de koffie uit. Laat hem een beetje afkoelen voor je drinkt
            Klaar! Geniet van je kop heerlijke koffie.
             
            De moka express: voor sterke koffie met een zijdeachtige textuur
            Wat heb je nodig?
            25 gram middelgrof gemalen koffie per halve liter water
            gefilterd water
            moka express
            kookfornuis
              Hoe maak je lekkere koffie met de moka express?
              schenk heet water in het onderste kannetje van de moka express. Let op: stop aan het ventiel!
                vul de filter met koffie en strijk glad
                plaats de filter in het onderste kannetje. Draai de bovenkant van de moka express erop.
                verwarm de moka express op een matig vuur. Het deksel blijft open
                wacht tot het water kookt. De koffie verschijnt in het bovenste kannetje
                neem de moka express van het vuur zodra de koffie licht van kleur wordt en begint te borrelen
                schenk de koffie uit. Laat hem een beetje afkoelen voor je drinkt
                 
                Klaar! Geniet van je kop heerlijke koffie.
                 
                Wil je meer te weten komen over de verschillende zetmethoden?
                Vraag meer info over cupping bij sabrina@rosscoffee.be 
                ..
                Wil je nog meer?