Wist je dat…

de maaldikte, het water, de temperatuur en het toestel waarmee je je kopje koffie maakt de smaak ervan bepalen?

Hieronder verzamelden we de meest populaire zetmethoden.
Een trage, snelle, zachte of sterke kop koffie? Jij kiest.

Stressvrij koffiezetten: gebruik een filter

Wat heb je nodig?

  • 30 gram middelgrof gemalen koffie per halve liter water
  • koffiefilter
  • koffiekan
  • filterhouder
  • gefilterd kokend water

Hoe maak je écht lekkere filterkoffie?

  1. maak de papieren filter nat. Vermijd zo dat je koffie naar papier smaakt
  2. spoel de filterhouder en koffiekan met warm water
  3. plaats de filter in de filterhouder en zet hem op de koffiekan
  4. schep de gemalen koffie in de filter
  5. schenk en beetje kokend water op de koffie. Zo kan hij bloemen. Water tussen de 85 en 94° is ideaal
  6. geef de koffie 30 seconden tijd om alle aroma’s vrij te geven
  7. giet de rest van het water erbij en laat volledig doorlopen

Klaar! Geniet van je kop heerlijke filterkoffie.

 

Traditioneel: het elektrisch koffiezetapparaat

Wat heb je nodig?

  • 30 gram middelgrof gemalen koffie per halve liter water
  • gefilterd water
  • koffiefilter
  • elektrische koffiezet

Hoe maak je écht lekkere koffie met de elektrische koffiezet?

  1. filter het water
  2. vul het koffiezetapparaat met het koude gefilterde water
  3. maak de papieren filter nat. Vermijd zo dat je koffie naar papier smaakt
  4. plaats de filter in de filterhouder
  5. schep de gemalen koffie in de filter
  6. zet het toestel aan
  7. laat de koffie volledig doorlopen

 Klaar! Geniet van je kop heerlijke koffie.

 

Koffie met een heerlijke textuur: kies voor de cafetière of klassieke pers

 

Wat heb je nodig?

  • 30 gram middelgrof gemalen koffie per halve liter water
  • gefilterd kokend water
  • cafetière
  • lepel

Hoe maak je lekkere koffie met de cafetière?

  1. spoel cafetière met warm water
  2. schep de koffie erin
  3. giet het kokende water op de koffie. Water tussen de 85 en 94° is ideaal
  4. roer de koffie door met een lepel
  5. laat de koffie 4 minuten trekken. Roer het oppervlak door met een lepel en schep drijvende deeltjes of schuim weg
  6. zet de filter op de cafetière. Druk hem voorzichtig omlaag tot alle koffie onderaan zit.
  7. laat de koffie enkele minuten rusten voor je hem uitschenkt

Klaar! Geniet van je kop heerlijke koffie.

Opmerking
Voel je veel weerstand als je de filter naar beneden drukt? Dan heb je te veel koffie gebruikt, is hij te fijn gemalen of heeft je koffie niet lang genoeg getrokken.

 

Snel en sterk? Dat kan met de aeropress

Wat heb je nodig?

  • 30 gram middelgrof gemalen koffie per halve liter water
  • gefilterd kokend water
  • lepel
  • filter
  • aeropress

Hoe maak je lekkere koffie met de aeropress?

  1. spoel de aeropress, de filter en de koffiekan met warm water
  2. filter en kook het water voor de koffie
  3. schep de koffie in de aeropress en plaats hem boven een koffiekan
  4. giet een beetje water op de koffie. Water tussen de 85 en 94° is ideaal
  5. laat de koffie 30 tot 60 seconden rusten. Zo kan hij bloemen en komen alle aroma’s vrij
  6. schenk de rest van het water in de aeropress. Plaats het deksel erop en druk de cilinder langzaam naar beneden. Stop ongeveer 2 centimeter voor de bodem, anders komt er maalsel in je koffie
  7. schenk de koffie uit. Laat hem een beetje afkoelen voor je drinkt

Klaar! Geniet van je kop heerlijke koffie.

 

De moka express: voor sterke koffie met een zijdeachtige textuur

Wat heb je nodig?

  • 25 gram middelgrof gemalen koffie per halve liter water
  • gefilterd water
  • moka express
  • kookfornuis

Hoe maak je lekkere koffie met de moka express?

  1. schenk heet water in het onderste kannetje van de moka express. Let op: stop aan het ventiel!
  1. vul de filter met koffie en strijk glad
  2. plaats de filter in het onderste kannetje. Draai de bovenkant van de moka express erop.
  3. verwarm de moka express op een matig vuur. Het deksel blijft open
  4. wacht tot het water kookt. De koffie verschijnt in het bovenste kannetje
  5. neem de moka express van het vuur zodra de koffie licht van kleur wordt en begint te borrelen
  6. schenk de koffie uit. Laat hem een beetje afkoelen voor je drinkt

 

Klaar! Geniet van je kop heerlijke koffie.

 

Wil je meer te weten komen over de verschillende zetmethoden? Vraag meer info over cupping bij sabrina@rosscoffee.be.